Yaşa bağlı görme değişiklikleri beklenebilir ancak yaşınız ne olursa olsun gözlerinizi korumanın ve optimum göz sağlığına ulaşmanın yolları vardır.

Gözler ruhun pencereleridir ancak yıllar geçtikçe pencerelerinizin biraz bulanıklaştığını fark edebilirsiniz. Yaşlandıkça bazı kademeli görme değişiklikleri yaşamak normaldir; daha ani görme değişiklikleri ise dikkat edilmesi gereken tıbbi bir sorunun işareti olabilir. Doğum günü pastanızdaki mum sayısı arttıkça gözle ilgili rahatsızlıklar ve hastalıklara yakalanma riskiniz de artar. Ancak yaşlanan gözlerinizin sağlığını korumak için yapabileceğiniz şeyler var.

yaslilik ve goz

Risk seviyenizi bilin 

Görüşünüzü nelerin etkilediğini ve semptomları nasıl tanımlayacağınızı bilmek, göz sağlığınızı korumanın en etkili yollarından biridir.

Bütün gün bilgisayar ekranına baktığınız bir işte çalışıyorsanız, muhtemelen bazen geçici bulanık görmeye neden olan göz yorgunluğuna ve zorlanmaya zaten aşinasınızdır. En az 20 dakikada bir göz molası verin ve çalışırken kullanmak üzere mavi ışık engelleyici bir çift gözlük kullanmayı düşünün. Güneşin gözlerinize zarar verebileceği açık havada veya gözünüze nesnelerin kaçabileceği bir tesiste çalışıyorsanız, uygun koruyucu gözlük taktığınızdan ve herhangi bir yaralanma durumunda derhal müdahale ettiğinizden emin olun.

Ve aile geçmişinizi de unutmayın. Kalıtsal kabul edilen 350’den fazla göz hastalığı vardır. Genetiğinizi değiştiremeseniz de bunların farkında olmak semptomları tanımlamanıza veya önleyici bakım aramanıza yardımcı olacaktır.

özlerinizi sık sık kontrol ettirin

Göz muayeneleri en çok beklediğiniz şey olmayabilir, ancak yaşlandıkça yapılacak önemli şeyler listesinde oldukça üst sıralarda yer almalıdır. Ailenizde görme sorunları geçmişi olsun ya da olmasın, düzenli göz muayeneleri, sorunları daha ciddi hale gelmeden erken tespit etmenize yardımcı olabilir.

Amerikan Oftalmoloji Akademisi, 65 yaşından sonra en az yılda bir veya iki yılda bir göz muayenesi yapılmasını önermektedir. Katarakt, diyabetik retinopati, glokom ve makula dejenerasyonu gibi yaşa bağlı göz sorunları, bir göz doktoru tarafından erken teşhis edilebilir.

Uygun gözlük takın

Güneşin UV ışınları gözlerinize zarar verebilir ve görme yeteneğinize zarar verebilir. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre aşırı UV ışığı, daha yüksek katarakt ve hatta göz kapağı kanseri riskiyle ilişkilendirildi. UVA ve UVB ışınlarının en az %99’unu engelleyen uygun bir şapka ve güneş gözlüğü kullanın.

Numaralı gözlük veya lens takıyorsanız, hatta reçetesiz satılan bir okuyucu kullanıyorsanız, gözlüğünüzü düzenli olarak güncellerken proaktif olun. O zaman ihtiyaç duyduğunuz reçete şu anda ihtiyacınız olandan farklı olabilir. Ve bu tezgah üstü okuyucular bunu bir yıl önce yapmış olsalar bile, şimdi biraz daha yardıma ihtiyacınız olabilir.

Vücuduna önem ver

Her ne kadar dış çevresel faktörler kesinlikle bir rol oynasa da, göz sağlığınızın büyük bir kısmı içeriden dışarıya doğru gelir.

Sağlıklı gözler için en iyi yiyeceklerle dolu bir diyet, vücudunuza optimum göz sağlığı için ihtiyaç duyduğu besin maddelerini sağlamaya yardımcı olabilir. Buna badem, brokoli, havuç, yumurta, kivi, yapraklı yeşillikler, somon ve ayçiçeği tohumları gibi öğünlere dahil edilmesi kolay şeyler dahildir. Uygun bir diyet aynı zamanda sağlıklı kan şekeri ve vücut ağırlığını da teşvik ederek diyabet riskini azaltır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre diyabete bağlı körlüğün %90’ı önlenebilir.

Eğer sigara içiyorsanız, şimdi bırakmanın tam zamanı. Sigara içmenin ilişkili olduğu diğer birçok hastalık arasında sigaraya bağlı göz rahatsızlıkları da yaygındır. En büyük tehditlerden ikisi makula dejenerasyonu ve katarakttır. Sigara içen biri olarak, CDC’ye göre sigara içmeyenlere göre yaşa bağlı makula dejenerasyonu geliştirme olasılığınız iki kat, katarakt geliştirme olasılığınız ise iki ila üç kat daha fazladır.

Bu makalede yer alan bilgiler yalnızca eğitim ve bilgilendirme amaçlıdır ve sağlık veya tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Tıbbi bir durum veya sağlık hedefleriyle ilgili sorularınız için daima bir doktora veya başka bir yetkili sağlık uzmanına danışın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz